Mitä on hyvä muotoilu? Se on ostajalle mieleinen, myyvä, ekologinen, ergonominen, kierrätettävä, kestävä tuote tai palvelu, joka on yritykselle taloudellinen tuottaa. Kuluttajalle muotoilu tuottaa parempaa arkea miellyttävien tuotteiden ja hyvien palvelujen avulla. Yritykselle hyvä muotoilu on kilpailukeino, joka auttaa sitä kasvamaan ja parantamaan kannattavuuttaan.
Muotoilua tarvitaan antamaan esineelle muoto ja rakenne, niin että se on käyttötarkoitukseensa sopiva. Teollisen muotoilun pyrkimys on saada aikaan kannattavia tuotteita, joissa otetaan huomioon myös tuotteen elinkaari ja sen tuottamiskustannukset. Muotoilulla voidaan myös parantaa jo olemassa olevien tuotteiden olemusta.
Yritykselle muotoilu on liiketoiminnan kehittämistä, muutoksen toteuttamista ja innovaatiohaasteiden ratkomista. Palvelumuotoilusta on tullut asiakaskokemuksen kehittämistä.
Hyvällä muotoilulla voidaan lisätä tuotteen menekkiä. Hyvä muotoilukaan ei yksinään riitä, vaan tuote tai palvelu tulee saattaa kuluttajien nähtäville ja koettavaksi. Hyvä muotoilu saavuttaa tarkoituksensa vasta onnistuneen markkinoinnin avulla. Muotoilun käyttäminen rakentaa laatumielikuvaa ja yrityksen brändiä. Asiakaspalvelu kerää palautteena käyttäjien kokemuksia, joiden avulla tuote voidaan edelleen kehittää vastaamaan paremmin asiakkaiden muuttuvia tarpeita.
Pienyrittäjänkään ei kannata pelätä muotoilupalvelujen ostamista, vaan se pitää nähdä mahdollisuutena. Muotoilijoita on teollisesta muotoilijasta käsityömuotoilijaan. Jokaiselle yritykselle löytyy oikea. Kannattaa tutustua eri muotoilijoiden töihin. Muotoilija kannattaa ottaa mukaan kehitystyöhön jo alkuvaiheessa, jolloin säästetään aikaa ja rahaa.
Muotoilussa ja arkkitehtuurissa mustavalkoisuus, lasi ja teräs ovat muodissa. Harmaata ja tylsää, voisi sanoa. Itään päin mentäessä koristeellisuutta arvostetaan. Meillä Suomessa värikkyys ja koristeellisuus nähdään usein tyylittömyytenä tai pikanttina poikkeuksena, kuten Klaus Haapaniemen satumaiset Taika-astiat. Puu mielletään vanhanaikaiseksi, tosin lämpimäksi materiaaliksi. Odotan mielenkiinnolla, milloin suunta vaihtuu: värit palaavat, puu ja muut luonnonmateriaalit nousevat ansaitsemaansa arvoon. "Luonnollista muotoilua" onkin Artranta ry:n iskulause.
Suomessa on erityisosaamista puun muotoilusta. Massiivipuusta tehdään taloja ja huonekaluja sekä tarve- ja koriste-esineitä ja soittimia. Alan haasteena on puun luonnollinen eläminen kosteusvaihteluiden mukana. Siksi puun kuivaus on olennainen osa tuotantoa. Lisäksi tarvitaan kullekin tuotteelle sopivat liitokset, tapitus ja kulmatuet. Pintakäsittely tehdään yleensä lakalla tai vahalla.
Pohjoisessa Keski-Suomessa on jo pitkät perinteet puu- ja rakennusalan yritysten verkostoyhteistyöllä. Puulaakson teollisuusalue Karstulan Humpilla muodostaa alan yritysten keskittymän, joka on muodostunut Honkarakenteen hirsitalotehtaan ympärille.
Suomessa kasvavat puulajit antavat hyvät mahdollisuudet kehittää kuluttajatuotteita. Kun brändäys ja design yhdistetään suomalaisen puutuotteeseen, se on valmis vientituote ekotietoisille kuluttajille.